
 

 

 
Date:  February 18, 2011 
 
Sequence:    2011-14A 
 
Topic:  Child and Adult Protective Services Allocation - Additional Information 
 

This Q & A is a continuation of BCFTA Update 2011-14 dated 2/11/11. 
 
In accordance with Section 512.90 Amended Substitute House Bill No 1 of the 128th General 
Assembly, the Ohio Department of Job and Family Services allocated $23,000,000 for SFY 
2011 from the Tobacco Use Prevention and Control Foundation Endowment Fund to support 
child and adult protective services. Funding details are outlined in new Administrative Code rule 
5101:9-6-12.5 "Child and Adult Protective Services Allocation." The purpose of this BFCTA 
Update is to provide additional guidance on the use of this new funding. 
 
 
Question 4: Can a CDJFS use this funding to support child welfare services? 
 
Answer: Yes, a CDJFS can use this funding source to support child welfare services.   It is not a 
requirement that a specific portion of the money be used by the CDJFS for Adult Protective 
Services.  Agencies may utilize the funding for child or adult protective services according to the 
needs of their county as follows:  
 

Combined Agency: 
Administrative services can be covered by selecting Title XX through the SSRMS 
Reconcile and Certification of Funds process then re-coding Title XX expenditures to the 
Child and Adult Protective Services Allocation.   
 
Stand Alone Agency: 
A stand alone PCSA must enter into a MOU or interagency agreement with the CDJFS 
in order to utilize the CDJFS Child and Adult Protective Services Allocation.    See 
Question 1 from BCFTA Update 2011-14 for details on use. 

 
 
Question 5:  Is there a liquidation period?     
 
Answer:  Yes.  CFIS is being updated to include liquidation through 9/30/11.  All expenditures must 
be for costs incurred no later than 6/30/2011.   Stand alone agencies utilizing the CDJFS’s Child and 
Adult Protective Services Allocation must invoice the CDJFS and the CDJFS must draw funds and 
submit payment to the PCSA no later than 9/30/2011.    
 
 
 
Please contact your ODJFS Fiscal Supervisor with any questions.   
 
 
  
 


