
Procurement  Questions: 
 
Question:  
Is a county family services agency required to use competitive procurement if it wishes to 
award a subgrant? 
 
Answer:  
It is not generally necessary to competitively procure subgrants.  Section 307.86, Revised 
Code, which governs competitive procurement by units of county government under state 
law, applies to anything to be “purchased, leased, leased with an option or agreement to 
purchase, or constructed . . . “  It does not apply to subgrants of federal monies, as 
subgrants are not purchases or acquisitions, but grants of federal monies to another entity 
to administer a federal program. 
 
Similarly, the grants management common rule, which contains the general federal 
procurement requirements, is not applicable to subgrants of federal monies.  This is 
indicated in the definitions in the common rule at 45 CFR 92.3, which defines subgrant as 
. . .  
 

. . . an award of financial assistance in the form of money, or property in 
lieu of money, made under a grant by a grantee to an eligible subgrantee. 
The term includes financial assistance when provided by contractual legal 
agreement, but does not include procurement purchases, nor does it 
include any form of assistance which is excluded from the definition of 
grant in this part. 

 
     [emphasis added] 
 
Specific program requirements may compel you to competitively procure subgrants.  This 
is particularly the case with programs administered by DOL.  In addition, there may be 
circumstances in which you wish to use a competitive award process to select 
subgrantees to ensure you identify the most appropriate candidates. 
 


