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Purchase of Gift Cards  

Q1:   Can a TANF jurisdiction purchase gift cards for TANF recipients? 

A1:   Yes, providing gift cards as an award to TANF recipients is a 
permissible use of Federal TANF funds (including TANF related ARRA funds) 
and State maintenance-of-effort (MOE) funds so long as the expenditure can 
be justified as meeting one or more of the statutory purposes of the TANF 
program as described in section 401 of the Social Security Act.  Depending 
on their purpose, gift cards may be considered as basic assistance or non-
assistance (including as a non recurrent short-term benefit provided that the 
regulatory requirements at 45 CFR 260.31(b)(1) for States or 45 CFR 
286.10(b)(1) for Tribes are satisfied) depending on the purpose of the 
cards.  Further, TANF jurisdictions must adhere to their disclosure and 
confidentiality requirements with regard to the sharing of TANF case 
information with retailers.    

Q2:   At what point do expenditures for gift cards occur? 

A2:   For TANF program purposes, the expenditure occurs at the time the 
gift cards are purchased from a retailer.  However, any unredeemed portion 
of a gift card must be returned to the TANF agency and treated as a rebate 
or credit (see 2 CFR Part 220 Appendix A, C5).  The returned amount must 
be spent on an allowable TANF purpose.  These requirements will necessitate 
an agreement between the TANF jurisdiction and the retailer involving the 
return of any unredeemed amounts (and the time frame for doing so) to the 
TANF jurisdiction.  The fiscal control and accounting procedures explained in 
the regulations at 45 CFR 92.20 as well as the audit requirements at 45 CFR 
92.26 will apply to these expenditures.  TANF jurisdictions must exercise 
sufficient oversight to ensure that unredeemed amounts on these gift cards 
are identified and documented.  



             
Note: We understand that not all businesses will be able to meet the 
requirement mandating the return of unredeemed amounts, and we 
recognize that in some cases, this will preclude purchasing gift cards from 
them, but we have concluded that this policy is needed in order to ensure 
that program funds are actually spent for the purposes for which they’re 
intended under the statute. 

Q3:   If the retailer of the gift cards agrees to donate a portion of the card’s 
value to the State TANF agency, can the donated amount be treated as a 
third-party contribution to the State TANF agency’s MOE requirement? 

A3:   Yes, the retailer’s donation can be treated as a third-party in-kind 
contribution to the State TANF agency’s MOE requirement provided that the 
regulatory requirements at 45 CFR 92.3, 92.24, and 263.2(e) are met.  A 
key feature of these requirements is the need to establish a documented 
agreement between the State TANF agency and the retailer that allows the 
State TANF agency to count the value of the retailer’s contribution toward its 
MOE requirement.  Further, the State TANF agency will count the retailer’s 
donation to the value of the gift cards as an MOE expenditure at the time the 
gift cards are actually purchased by the State TANF agency.  

 


