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May 15, 2009 (Date of Inquiry) 
 
Michael Middendorf 
Action for Children 
The Source for Child Care and Early Learning Services 
Columbus, OH 
 
Q1. Section 1.7 of the RFGA indicates a due date of 3pm on 6/4.  Section 1.11 indicates a due date of 3pm on 5/28.  

Please clarify. 
 
A1. Section 1.7 of the RFGA has the correct due date of 3pm on 6/4.  There is an amendment alert 

posted that has the correct date.  
 
May 18, 2009 (Date of Inquiry) 
 
Dawn Fraizer 
Child Care Choices 
 
Q2. I am currently the Executive Director of SDA 12 and I am working on obtaining my Bachelor's Degree in 

Organizational Management.  I have already completed 61 credits and am set to graduate in April 2011.  Would 
this qualify as meeting the requirement of having an Associate's Degree?  I have been employed with the agency 
since May of 1999 as well. 

 
A2. Either the Executive Director or the Project Director needs to have an Associate degree.  ODJFS 

cannot evaluate proposals’ qualifications during the Q & A process.  We encourage submission of 
proposals from any organization that can meet the mandatory requirements (Section 2.1 & Score 
Sheet Phase I) and perform the work. Scoring criteria not included as mandatory requirements in 
Phase I of the scoring process will be rated along a continuum of quality and compliance.  

 
 
May 19, 2009 (Date of Inquiry) 
 
Jenny Dodge 
Child Care Resource Center Inc. 
Lorain, Ohio 
 
Q3. Under each deliverable there are specific indicators - are we required to perform every indicator under the 

mandatory services (ie. CDA, employer resource and referral)?  If we contract with someone to provide these 
services, is that sufficient? 

 

A3. Yes, the expectation is to perform every indicator.  It is sufficient to contract/sub with someone or 
some entity to provide these services.  

 
 
May 19, 2009 (Date of Inquiry) 
 



Maureen Boggs 
ECE Division Director 
COAD - (Corporation for Ohio Appalachian Development) 
Athens, Ohio 
 
Q4. Can applicants assume that a 'peer to peer' technical assistance service would occur in any or all of the following 

example scenarios?  1. (CCR&R) professional provides TA to/with ECE center professional (one on one TA)  
2. (CCR&R) consultant provides TA to/with ECE center professional (one on one TA)  3. CCR&R professional 
and or consultant provides TA to/with a group of ECE center professionals (group TA). 

 
A4. The intent of Peer to Peer technical assistance at the foundational level is for the assistance to be 

provided to more than one person to maximize human and fiscal resources.  
 
 
May 19, 2009 (Date of Inquiry) 
 
Dawn Fraizer 
Child Care Choices 
Galion, Ohio   
 
Q5. There is no signature page provided in Attachment D?  How are we to handle providing a signature for the Grant 

Agreement? 
 
A5. There will be an amendment removing the signature page as a requirement.  
 
 
May 19, 2009 (Date of Inquiry) 
 
Tami Matthews 
YWCA Child Care Resource & Referral 
Toledo, OH 
 
Q6. Can applicants assume that "individual prices" is in reference to targeted services only? 
 
A6. Per unit or individual prices refers to Targeted services only.  Unit funding will be set by ODJFS 

after grants have been awarded.  
 
 
May 20, 2009 (Date of Inquiry) 
 
Sallie Westheimer, Executive Director 
4C for Children 
Cincinnati OH 
 
Q7. Can an applicant focus the entire TARGETED services (unit rate reimbursement) on one component, i.e. Provider 

Services?  (The Targeted Family Services and Targeted Community Services listed in the RFGA represent largely 
new and costly services at a time when the funds are reduced.  E.g. Convening stakeholders in communities where 
someone else is already convening them is a waste of resources, and "assigning a counselor to assist with the 
development of a plan" may require new staff with different skills than those that currently exist - with very 
limited funding.) 

 
A7. Yes. 
 
 



 
 
 
 
 
 
May 21, 2009 (Date of Inquiry) 
 
Lisa McDuffie, MSSA, LISW 
YWCA,  Greater Toledo 
 
Q8. Please clarify the meaning of this.  "ODJFS may require a clause in the resulting contract/grant agreement 

regarding key personnel, in that any person identified as critical to the success of the project may not be removed 
without reasonable notice to ODJFS, and replacements will not be made without ODJFS approval". 

 
A8. There are certain job responsibilities that require specific knowledge and skills;  this clause is to 

ensure that individuals are hired who meet those specifications and in cases when an individual 
with those specifications will leave the project for any reason, ODJFS has a right to know prior to 
that individual’s departure and retains the right to require any replacement personnel be equally 
qualified.   Agencies who are awarded funding will know which job responsibilities pertain to this 
clause.  

 
 
May 21, 2009 (Date of Inquiry) 
 
Maureen Boggs, ECE Division Director 
COAD -  (Corporation for Ohio Appalachian Development) 
Athens, Ohio 
 
Q9. Need clarification:  How exactly is the Budget  Attachment F, and any additional attached detail, to be submitted?  

Is it all to be placed within Tab 4 and no other closed/sealed manner to be opened separately after initial review 
process?   

 
A9. A sealed cost proposal/program budget is NOT required.  The budget is to be submitted within 

Tab 4.  
 
 
Q10. The form Appendix A is called "Performance Plan Report". Please clarify, is this form to be used as a 

"performance planning' document in the application and then to be used later as the reporting form?  
 
A10. The Performance Plan Report documents what items must be reported to OCCRRA on behalf of 

ODJFS quarterly.  The Performance Plan Report is NOT to be submitted with the application.  
There is an amendment that will clarify this question.  

 
 
Q11. “H. The Selected Grantee shall be required to comply with prevailing wage...”  What services provided by the 

CCR&R selected would fall under this stipulation? 
 
A11. Compliance with prevailing wage means that staff are compensated at least at the minimum wage 

level. 
 
 
May 21, 2009 (Date of Inquiry) 



Geri Grove 
Early Childhood Resource Center 
Canton, OH. 
 
Q12. The statement notes best practice certification can be attained within 12 months of contract - What timeframe is 

required for utilization of NACCRAWARE? 
 
A12. Utilization of NACCRAWARE must be in place within the first 90 days in order to comply with 

the quarterly reporting requirements.  
 
Q13. What are the specific expectations: education, experience, and expertise (as offered for the position of  Executive 

Director/Project Manager) for the remaining staff roles? 
 
A13. The expectations are that individuals responsible for training meet ODJFS specialized training 

requirements which can be found at www.stepuptoquality.org   Individuals providing technical 
assistance on age-specific content must have the education and expertise pertinent to that age 
group.   

 
Q14. Please clarify - Is it acceptable for SDA to coordinate PD opportunities with other agencies or must the SDA be 

the sole "provider"?  Secondly, Are all PD opportunities offered through a SDA free or is there the possibility for 
small fee-based programs?  

 
A14. It is acceptable for an SDA to coordinate professional development opportunities with other 

agencies.  All professional development that is provided through this grant can not be fee based. 
 
Q15. Is "All About" a specific training or are you referring to specialized training for SUTQ? 
 
A15. “All About” refers to general trainings that count for Step Up To Quality.  All About trainings 

include the following topics:  Environmental Rating Scales and the Program Administration Scale.  
Additional trainings are developed when there is provider demand. 

 
 
Q16. Is there a specific evaluation tool which must be used for the evaluation scores? 
 
A16. There isn’t a specific evaluation tool but rather a standard evaluation that must be used by all 

agencies providing professional development.  
 
 
Q17. What tool is used for trainer evaluation? 
 
A17. A standardized tool that was developed by the Ohio Child Care Resource and Referral 

Association (OCCRRA) will be utilized.  
 
 
Q18. Clarify the performance indicator for improving quality in sites. Is it limited to increasing Two star ratings? 
 
A18. The goal of targeted provider services is to improve the quality of Step One programs thereby 

increasing the number of Two Star rated programs.  
 
 
Q19. What are the qualifications and performance requirements for single point of contact? 
 

http://www.stepuptoquality.org/


A19. The specific qualifications and performance requirements are being developed.  The goal is to 
have one individual with the skills and experience to communicate with program leadership, 
create the program’s quality improvement plan based on assessment data, coordinate the 
necessary supports and track program progress. 

 
 
Q20. Please clarify what is meant by "base" funding.  Foundational and Targeted Services Outcomes 1.c ; 2.c; and 3.c, 

Base Funding: p. 11. 
 
A20. Base funding covers all of the outcomes listed for Foundational services.  Targeted services are 

reimbursed on a per unit basis.  
 
 
Q21. Appendix A - Performance Plan p.4.  There appears to be a typo on the form.  See "Encounters" and "Hours" on 

one row and "Trainings" and "Participants" on the following rows.  Q: Is this just a mistake? 
 

A21. Yes this is an error – all rows should read Encounters and Hours.  This does not need to be 
submitted as part of the application.   
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